Kezdőlap » Rizstermesztés » Rizstermesztés Magyarországon

Magyarországon a rizs nem őshonos növény, de már a török hódoltság idejéről is találhatók adatok, amelyek a rizs sikeres termesztésére utalnak. A „kalapos király”, II. József (1741-1790) uralkodása fellendítette a rizstermesztést. A behívott olasz telepeseknek rizstermesztésre alkalmas területeket adományozott és különböző kedvezményekkel (adó) segítette a művelés terjedését, de ezeket halála előtt visszavonta.

A mai Magyarország területén Békés és Pest megyében 1917-1921 között kezdtek újból rizst termelni.
0050009

Obermayer Ernő kezdeményezésére indult 1936-ban a jó rizsfajta felkutatása. Békés megyében 6 éves és 97 fajtával történő kísérletezés után találták meg azt a fajtát, amellyel a rizs termesztése hazánkban is sikeressé vált. Ez a fajta a Dunghan Shali volt. A Dunghan Shali jó tulajdonságai miatt, ami például,- a hidegtűrés, a víztűrés, a jó termőképesség és minőség – nem csak nálunk, hanem az egész világon jól ismertek, génforrásként keresettek és hasznosítottak.

0050061

A  Magyarországon köztermesztésben lévő rizsfajták a https://www.nebih.gov.hu oldalán a nemzeti fajtajegyzékben megtalálhatók.

Jelenleg Magyarországon Békés, Csárdaszállás, Gyomaendrőd, Kisújszállás, és Köröstarcsa, Mezőtúr, Szarvas határában találkozhatunk működő rizstelepekkel. A magyarországi rizs kutatás és fajtafenntartás fő bázis intézménye a szarvasi Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs központ, amely évek óta foglalkozik a rizságazat működőképességének vizsgálatával és fennmaradásának lehetőségeivel.